Svjetska godina fizike u organizaciji Hrvatskog fizikalnog društva Hrvatsko fizikalno društvo povratak na glavnu stranicu Tjedna fizike

JAVNO PREDAVANJE

  Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva 6, dvorana B, srijeda 23. studenog 2005. 18:00

 

Dr. sc. Đuro Miljanić

Institut "Ruđer Bošković"

  E = mc2, energija i oružje ( sto godina poslije )

Sažetak: 

       Einstein je početkom prošlog stoljeća uz pomoć specijalne teorije relativnosti izveo formulu koja povezuje masu i energiju, E = mc2 (c je brzina svjetlosti). Tu vezu, koja govori o ekvivalenciji mase i energije, u to vrijeme Einstein je držao «zavodljivom i zanimljivom», ali ne i posebno relevantnom za svakodnevni život. Tek je mnogo kasnije razvojem nuklearne fizike pokazano da se energija može pretvoriti u materiju i materija u energiju. Iz te formule se vidi da već i maloj masi odgovara ogromna količina energije. To je na najstrašniji način pokazano četrdeset godina kasnije eksplozijama atomskih bombi – samo nekoliko grama tvari pretvorenih u energiju ubilo je stotine tisuća čeljadi i razorilo Hirošimu i Nagasaki. Isto  tako se može reći da bi sadašnje dnevne potrebe za energijom cijelog čovječanstva mogla zadovoljiti masa od samo desetak kilograma potpuno pretvorena u energiju.

       U ovoj godini pored ostalog obilježavaju se i stogodišnjica ove i drugih Einsteinovih formula i šezdesetogodišnjica tragedije Hirošime i Nagasakija, održava se još jedna u nizu konferencija o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, a donosi se i odluka o izgradnji fuzijskog postrojenja ITER, ambicioznog svjetskog energijskog projekta. To je dobar povod da se istovremeno progovori i o razvoju znanosti i o stvaranju i rješavanju nekih svjetskih problema, kao što su oni energije i nuklearnog oružja.