European Physical Society     www.eps.org

Projekt WYP2005 - Svjetska godina fizike 2005: aktivnosti u Europi izabran je i financiran u 6. okvirnom programu Europske komisije unutar Specifične potporne akcije za Europski tjedan znanosti

"Project WYP2005 – World Year of Physics: activities in Europe" was selected and sponsored within the 6th frame program of The European committee as a part of specific support action for The European science week

"Projekt-WYP2005 - Weltjahr der Physik: Tätigkeiten in Europa" werden ausgewählt und innerhalb des 6. Rahmenprogramms des europäischen Komitee als ein Teil der spezifischen Unterstützungshandlung für die europäische Wissenschaftswoche mit Geldmitteln ausgestatted

  logo
Svjetska godina fizike
2005
Javni pokusi u
godini fizike
  
    Sati:
   11:00   13:00  15:00
  
    Dana:
   09.  11.  2005.
 
 
 
 

Popularizacija fizike zahtijeva pridobivanje novih pobornika, simpatizera i sljedbenika. Stoga smo osmislili takve akcije u kojima će se fizičari obraćati onima koje fizika do sada uopće nije ili ih je malo zanimala. Odlučili smo izvesti upravo ono što predlaže Europsko fizikalno društvo (EPS). To nisu aktivnosti koje su već tradicionalno namijenjene "znalcima", nego demonstracije za koje vjerujemo da će imati odjeka u široj javnosti, koje će popularizirati fiziku u onom dijelu pučanstva u kojem ona nije popularna. Način na koji obilježavamo svjetsku godinu fizike trebao bi preokrenuti stav javnosti o fizici kao nepristupačnoj disciplini.
trg

program priredbe

 • Sva tri pokusa opisana u ovom letku bit će izvedena gore navedenog dana na Trgu francuske republike u Zagrebu, tako da će biti ponovljeni tri puta i to u terminima od:
  11:00, 13:00, i 15:00 sati.

  stoga posjetitelji mogu izabrati vrijeme koje im najviše odgovara.
 • Tijekom izvođenja i u stankama na raspolaganju će biti šator s ugostiteljskom ponudom brze hrane i napitaka.
 • Za dobro raspoloženje tijekom izvođenja pokusa i u stankama skrbit će orkestar limene glazbe.
 • U 18:30 program se nastavlja druženjem fizičara i publike u party-šatoru uz koncert vokalno instrumentalnog sastava "Sick Swing Orchestra". (glazba: middle of the road)
  Također uz konzumaciju obroka i napitaka
 • Svi su pozvani, a ulaz je slobodan.
 • Završetak priredbe 23:00
Tri javna pokusa


beroulli
Kugla koja ne može pasti
(Bernoullijevo lebdenje)

Na trgu je postavljena kućica, a u blizini su i ljestve. Izvođači uzimaju kuglu promjera 50 cm i stavljaju je da lebdi pored kućice. I zaista ničim vezana i ničim poduprta kugla će lebdjeti iznad naših glava, prividno bez vidljivog razloga.

Kugla koja uvijek pogađa cilj
(Majmun i lovac)

Na drvetu visi "majmun". Točno u njega uperena je "puška".
Majmun ne zna fiziku i "razmišlja" ovako - "ako se u času izlijetanja projektila pustim slobodno padati projektil će proletjeti iznad mene i bit ću spašen". Međutim projektil izvodi kosi hitac u polju sile teže i svaki puta pogađa majmuna neovisno o brzini izbačaja.

majmun
fotopolukugle

Kugla koja se ne da rastaviti
(Magdeburške polukugle)

Oživljavanje poznatog pokusa koji je Otto von Guericke (1602. - 1686.) izveo 1654. godine u Magdeburgu predviđa spajanje lijevanih polukugli koje bi se vakuumiranjem priljubile zbog djelovanja atmosferskog tlaka izvana. Dva šesteroprega konja pokušat će razdvojiti polukugle koje se inače otvaranjem pipca i puštanjem da "vakuum izađe" razdvoje same od sebe.


Više o povijesti magdeburških polukugli.
Svakodnevno mišljenje podliježe iluziji da je ono što pri pokusu može biti zanimljivo sam njegov sadržaj. Međutim pokus gledaocu čini zanimljivim ili dosadnim, prije svega način na koji se izvodi. Bit izvođenja kao i sama njegova vrijednost ne može se stoga izvesti iz institucije koja organizira priredbu niti iz vrijednosti koju pridajemo njenom sadržaju, nego tek iz autentične realizacije same izvedbe.
Pripremili :
Hrvoje Mesić, Dr. sci. Krešimir Sanković i Dr. sci. Tihomir Surić

hrvatsko fizikalno društvo   10000 Zagreb, Bijenička 32    wyp2005.hfd.hr
              Režiser : Mario Kovač


epslogo
Coinciding with the 100th anniversary of AlbertEinstein's "Miraculous Year", the events of the World Year of Physics 2005 aim to raise the worldwide public awareness for physics and more generally for physical science. European Physical Society
www.eps.org


logorepro konji
Centar za reprodukciju u stocarstvu hrvatske d.o.o. -Zagreb
logo viadukt scenski objekti
Viadukt d.o.o. - Zagreb
logoradio101 medijski pokrovitelj
Radio 101 d.o.o. - Zagreb
logotoman magdeburške polukugle
Toman d.o.o. - Požega
logodidakta tehnika rekvizita
didakta HORVAT - Zagreb
logovindija gastro ponuda
Vindija d.o.o.
logogiolic gastro ponuda
Mesnice Fiolic d.o.o. - Zagreb
pivo
Karlovacka pivovara d.o.o. - Karlovac
logolimenagl limena glazba
KUD "Lovro Ježek" Marija Bistrica
logoswing vecernji koncert
"Sick Swing Orchestra" Zagreb
logorazgl razglas & rasvjeta
Tijaton - Zagreb